Salvador, Brazilië (14-12 t/m 26-12-2008)

Posted in Brazilië on 15 dec, 2008

Vanmiddag aangekomen in Salvador! Na me er lang op verheugd te hebben en een busreis van circa 24 uur… Erg zwaar dit keer, omdat ik vlakbij het toilet zat, die na een half uur al begon te stinken! Ongeveer 45 mensen in een bus, die gemiddeld 1 keer per 2 uur naar het toilet gaan, elke keer die deur open: Renate en haar medereisgenoten KO… Uiteindelijk durfde iemand het dakraam open te zetten en toen zaten we in de frisse buitenlucht. Ik blijf hier in elk geval t/m nieuwjaarsdag. Even ergens wat langer blijven, zodat ik een beetje kan bijtanken van alle afstanden die ik tot nu toe afgelegd heb en natuurlijk kan gaan genieten van deze prachtige stad aan de kust met haar (erg) warme weer en (super) mooie mannen 🙂
[googleMap name=”Hier ben ik nu!” width=”400″ height=”300″ directions_to=”false”]salvadorbahia[/googleMap]


Ik ben nog steeds in Salvador…. off course! Er is hier zoveel te zien en te doen, dat ik vandaag een day off heb. Ik volg namelijk Sambalessen, Afrodanslessen en Caipoeira (hoezo leven op budget, maar ik kan deze kans niet laten schieten en bovendien vind ik het heerlijk om zo actief te zijn). Echt waanzinnig om te doen, maar op dit moment kom ik vervroegd ’thuis’ van de Caipoeira, omdat er meerdere spieren in mijn been verrekt zijn ofzo, dus ff laten rusten. Ik denk dat mijn been protesteert van het maandenlang bijna niks doen naar 2 tot 3 uur op een dag intensief (!!) sporten 🙂 Ook is Brazilië moet ik mijn grenzen bewaken, haha. Maar, het is zo gaaf en verslavend. Die Afrodans bijvoorbeeld wordt gegeven in een lokaal met 3 jongens die live de drummuziek verzorgen (knetterhard) en een leraar/lerares (is een koppel) die de les verzorgd en geen genade kent. Ik heb ook wat local-vrienden gemaakt, die me ergens oppikken om samen naar de les te gaan, dus voelt heel vertrouwd allemaal. Ik probeer de volgende keer een filmpje te maken, zodat jullie een kleine impressie krijgen, want in woorden is het niet uit te leggen 🙂 Verder ben ik veel op de vele mooie stranden te vinden, omdat het zo warm is hier (heeeerlijk). Natuurlijk nemen we bijna niks mee ivm de vele diefstallen, maar tot nu toe gaat het nog steeds goed en heb ik niets naars meegemaakt. Wel veel verhalen gehoord van mensen die hier in het hostel verblijven, maar daar zal ik jullie niet mee belasten, want dan maken jullie je alleen maar zorgen en dat is nergens voor nodig 😉 Alhoewel er eergisteren wel iemand in onze kamers gerommeld heeft en van een aantal mensen briefgeld heeft meegenomen. Camera’s en telefoons laten liggen, maar briefgeld meenemen, just the easy money. Ik heb een vermoeden wie het is geweest, omdat ik die jongen vanaf dag 1 niet vertrouwde en op de dag van zijn vertrek in onze kamers gerommeld was, maar goed, verslaafde eikel (blowde de hele dag). Er is teveel te doen, ontvang veel uitnodigingen (weekendje naar vrienden van locals of weekje naar omliggende dorpen met bepaalde iemanden), maar tot nu toe probeer ik mezelf niet teveel vast te leggen of dingen te beloven die ik niet waar kan maken. In mijn hart ben ik bij jullie en ik was er ook bij met de kerstborrel bij de gemeente Apeldoorn (die was toch afgelopen woensdag?). Of voelden jullie mijn aanwezigheid niet? Hihi.. Ben natuurlijk erg benieuwd of het leuk was, maar dat zal wel! Foto’s volgen for sure. Ik probeer ze voor de kerst op mijn site te zetten. Bij wijze van kerstgeschenk, haha! Take care!


IK ben heel lang in Salvador gebleven, omdat ik het echt waanzinnig vind! Het hele Bahia is een super mooie staat in Brazilië. Alle heuvels worden volop benut met huizen e.d. Tot nu toe is Salvador de plek met de meeste muziekinvloeden. De mensen doen hun workout op het strand, oefenen hun shows op de straten en stranden, veel straatfeesten (ze proberen allerlei redenen te bedenken om weer een feestje te bouwen, heb ik geen moeite mee, haha). Helaas ook erg veel jongen (en mooie) meiden die als prostituee werken, kinderen die al vanaf heel jong hun koopwaar op straten en bussen proberen te slijten, veel bedelaars (vooral kinderen, ze vragen of om geld of willen je eten verder opeten als je niet meer lust) op straat en veel berovingen en diefstallen (bijna iedereen heeft wel iets meegemaakt of van dichtbij iets gehoord op dit front). Daarnaast megaveel oude (mooie) gebouwen, pleinen, een steile lift die je van de ene naar de andere wijk brengt, lieve mensen en mooie mannen (had ik al gezegd, haha). Overigens zijn de mannen niet echt vervelend. Ze roepen je met hun “gepssst” of ze zeggen allerlei dingen tegen je, maar als je ze geen aandacht geeft of niet lacht, zijn ze ook zo weer weg, want ze gaan vooral voor het ‘makkelijke’ werk. Wel veel ‘oude’ vrouwen hier, die gebruik maken van de diensten van prachtige jonge mannen (beetje vreemd om te zien, maar goed). En laat je lichaam zien, maakt niet uit hoe die eruit ziet (want niet iedereen hier zit strak in zijn of haar vel > understatement), maar be proud and show! Wel goede instelling vind ik, dus ik pas me steeds meer aan, haha… De stranden variëren heel erg. ER zijn hier heel mooie witte stranden met azuurblauw water met een zonder golven (voor surfers), maar de stadsstranden zijn iets kleiner, overvol met locals, viezer en met veel rotsen in het water (plus stekels: soort planten die op die rotsen in het water groeien: keiharde stekels, die je bijna niet meer uit je voet krijgt. We hebben al diverse ‘operaties’ moeten uitvoeren). Hierdoor is zwemmen iets minder aantrekkelijker op sommige plekken. Ik begin al een echte expert te worden, hihi. Ik ben ook een dag op het eiland Itaparica geweest: super mooi! Warm, azuurblauw water met grote witte stranden met enkele strandtenten, maar veel rust (echt paradijsgevoel). En dat op maar 1 uur met de boot van Salvador, gaaf toch! De caipoeiralessen op het strand zijn ook echt tof. Beetje wennen in beginsel, omdat we in bikini oefenen en daarmee een echte attractie zijn voor ons ‘local’ publiek. Vooral wanneer één van ons met zijn/haar snufferd in het zand valt: iedereen keihard lachen… Maar goed, alles went. Het voordeel hiervan is dat we gewoon al onze spullen op het strand kunnen laten liggen, omdat iedereen een oogje in het zeil houdt. En achteraf geeft men dan een applaus of compliment dat we het best aardig doen voor een ‘gringo’ (zo noemt men hier mensen die niet uit Brazilië komen).

Kerst was een beetje raar zonder familie en vrienden. Met 30 graden op het strand liggen, zoals op veel andere dagen en verder weinig kerstgevoel… Caipirinha helpt overigens echt goed tegen een klein (kerst)dipje…:-) De vakantie is aangebroken hier, dus de lessen (caipoeira en afrodans) staan even stil. Dat betekent dat ik even Salvador uitga richting Recife om wat andere plaatsen te zien en later kom ik weer terug, want ik wil echt nog meer lessen volgen en meer zien.

Er is zoveel te doen en te zien in Salvador dat dit een beetje mijn terugkeer stad gaat worden (tussen de andere bezoekjes door), te meer omdat ik nu ook een aantal local-vrienden heb in Salvador.

Reacties RSS

20 Responses to “ Salvador, Brazilië (14-12 t/m 26-12-2008) ”

  1. #1 esther Says:

    Ha Renate,

    Goed te lezen dat je je vermaakt. Geniet er maar lekker van.
    (busreizen zijn daar idd altijd killing!!) haha.
    Oud en nieuw is daar idd geweldig volgens insiders dus ga maar lekker feesten.

    kus Es

  2. #2 zuleyha Says:

    Hey lieverd,

    Zo te lezen gaat het helemaal toppie met je! Goed dat je even op 1 plek blijft, kun je inderdaad even ‘landen’. Misschien dat je ook wat foto’s kunt plaatsen van waar je allemaal geweest bent…;))?
    Maar wat heb je weer een vervelend vooruitzicht zeg: oud&nieuw vieren met een graad of 25;)))))
    Heeeeeerlijkkkkkk is dat.
    Geniet er lekker van lieverd!

    Dikke kus&knuffel
    Züleyha,Bas en een kwijlkus van Kayra

  3. #3 Wendevries Says:

    Hoi Renate,

    Klinkt allemaal gewelidig wat je doet…..afgezien van die stank:-)

    Hele fijne feestdagen!!

    Groetjes,

    Wendie

  4. #4 jellemm Says:

    Hoi Renate,

    Leuk om te lezen dat je je vermaakt en dat alles goed gaat. Goed om te lezen dat je je passie namelijk het dansen hebt opgepakt. Wel aan jou besteed!!!!!!!!!!! Nou nog heel veel plezier en kijk erna uit om wat inpressiefoto’s te zien!!!!!!

    Heel fijne dagen!

    gr marco, amanda en kevinxxxx

  5. #5 Ivo Says:

    Hey …naat!

    Klinkt weer leuk …maarruh luisteren naar je lichaam he!!
    pas op hoor anders bind ik je vast aan een boom..hahaha…
    Maar goed geniet lekker… doen wij ook hier! Oja en alvast een happy kerst en a Happy New Year!!! We mailen….

    gr. Ief

  6. #6 joyce Says:

    hey renate!

    harstikke tof om je verhalen te lezen! ben jaloers op je mooie stranden met warm weer! heb zelf net anderhalve week in de sneeuw gezeten in Oostenrijk, lekker snowboarden met toffe nieuwe mensen! was echt super! ik blijf je op de voet volgen en ontzettend toffe feestdagen gewenst daar aan de andere kant van de wereld!

    dikke kus,

    Joyce D.

  7. #7 Ernst en Ella Says:

    Hoi Hoi, helemaal niet gek dat je spierpijn hebt, de Caipoeira is lood zwaar!
    Niet dat wij hem hebben gedanst hoor, maar ik heb het wel eens op TV gezien, wel heel gaaf als je die kunt dansen.
    Geniet ze, gr Ernst en Ella

  8. #8 petra Says:

    de kerst borrel was erg gezellig en leuk geen schokkende dingen gebeurt ben zelf ook de hele avond gebleven

  9. #9 Mieke Says:

    Heey renate
    Nou veel gezien en wij hebben weer lkkr wat te lezen!
    heel veel plezier en have fun!!
    Alvast hele fijne dagen toegewenst en we zullen een
    kerstborrel op je drinken!
    Groetje’s vanuit Dedemsvaart xx

  10. #10 bianca Says:

    Hey meis,

    hoe ver je dan ook bent, wil je toch even hele fijne kerstdagen wensen en een supergoed, gezellig, gezond, genietend 2009!

    kus Bianca
    p.s. ooowwww jij was diegene die de lampen in de kerstboom deed flikkeren tijdens de kerstborrel!! 🙂

  11. #11 kimvanderlaan Says:

    Nou, je maakt me wel benieuwd naar die dansen allemaal hoor. Ik zeg: met jouw ochtend-haar-coupe kan je sowieso al als Afro door… hahahah Nee hoor, geintje. Ik vind het echt super om je verhalen te lezen en ben blij dat je je zo vermaakt. Hier gaat alles ok, we hebben nu twee weken vakantie van de trainingen, dus ben lekker aan het sporten op de sportschool. Mis je wel hoor!! Moet ik denk ik maar in m’n eentje die duck-move van jou (van de dinnershow) gaan doen om alles een beetje in ere te houden… hahahahahh

    Have fun meis en take care. Hoop snel weer van je te horen!
    un beso muy muy grande (kan geen Braziliaans, dus dan maar Spaans)
    Kimmie xx

  12. #12 maella Says:

    hey meid,

    leuk om te lezen dat goed gaat met jou 😉 reizen is en blij een super evaring, u know ;-)I was last week in Casablanca, gewelder stad, ook heel lang door gecross dat was 14 dec, 15 h in de bus met 4h vertraging, my god !! en de terug weer met een keepnaping, een lang verhalen, i dacht dat ik was in de film “speed”…maar ik leven nog ;-)))
    schat veel plezier daar, ik denk aan jou….en hoop dat ik kan langskomen, dat like me gaaf, ik wil in het zuid brazil;-)
    dikke knuffle xxxxxx
    Maella

  13. #13 esther Says:

    Ha Renate,

    Klinkt goed allemaal. Cin heeft je idd “gevoeld” dus het is over gekomen…haha. Hele fijne feestdagen namens ons en geniet er maar lekker van en pas goed op jezelf!!

    kus Cin en Es

  14. #14 Carla Says:

    De kerstborrel bij de Gemeente was erg gezellig! We hebben je uiteraard wel gemist. Wens je hele fijne feestdagen daar en lekker genieten van het dansen en het warme weer!

  15. #15 Johan Bosch Says:

    Hoi Renate
    Super mooie mannen, hoezo! Ben je mij alweer vergeten? huil, huil.
    Ik vind het super dat je zo geniet en kijk alweer uit naar het volgende verslag.
    Hele fijne kerstdagen gewenst!!!!!!!!
    Je maatje

  16. #16 Sterre77 Says:

    Hey stuk,

    Mooie mannen zijn altijd goed (ook als je getrouwd bent, mag ik graag kijken naar andere mannen).
    Maar eh, daar wilde ik het niet over hebben….
    Hoe zit dat trouwens met “bepaalde iemanden?”
    Ik wens je heeeeeeeeeele goede kerstdagen…..en mocht ik voor oud&nieuw vergeten: ook alvast een supertegekcoolvet nieuwjaar gewenst….
    Heel veel lieve groetjes en een dikke knuffel.
    x

  17. #17 Betsy Says:

    Hoi Renate,

    Heel fijn om te horen dat alles goed gaat , leuke om jouw verhalen te lezen
    Ik wens je hele fijne kerst dagen
    en een heel goed 2009

  18. #18 petra Says:

    vind het erg leuk om alles te kunnen lezen wat je doet het zijn plaatsen die ik nooit meer zal gaan bezoeken dus van al jou verhalen waan ik me even in die plaatsen en soms zou ik bij je willen zijn mis ons praatje wel groetjes en tot later

  19. #19 Annette Says:

    Ha die Renaat,

    Tot nu toe gaat het volgens je droom, of niet dan?! Geweldig wat een ervaringen. Als je terug bent moet je maar eens wat moves showen wat je daar geleerd hebt met dansen. De kerstborrel is rustig verlopen, geen schokkende dingen. (Jammer, hadden net een likopstuk-opdracht, hahaha!) Hier vriest het op sommige plaatsen wel 20 graden ’s nachts, dus volop schaats plezier! Samen met een witte wereld en een strak blauwe hemel is het hier nu ook prachtig. Helaas is er deze week alweer dooi voorspelt, nu maar hopen dat die niet lang duurt! Wat een tegenstelling met de bounty-wereld waar jij nu bent. Maar goed, geniet ervan en we kijken weer uit naar je volgende bericht!

    Dikke kus uit Apeldoorn

  20. #20 Sterre77 Says:

    He gelukkig, ook nog wat foto’s om te zien….Staat je goed zo’n kind…We hebben vanavond nog wel ff aan je gedacht (Monique Nicole en ik….zijn lekker naar muziek wezen luisteren, hebben salsa gedanst …monique heeft les en ik moest ook mee doen, want er was een vrouwentekort (wonderbaarlijk), en vervolgens hebben we met zijn drietjes tapas gegeten…over een paar maanden kunnen we dat met zijn viertjes doen….Dikke kus en knuffel

Laat een reactie achter

Je moet Ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.


  • You Avatar